Info

Bakom boken

Bakom boken med Daniel Sjölin är en podcast om litteratur och skrivande producerad av Norstedts och Rabén & Sjögren.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2018
January


2017
June
May
April
March
January


2016
December
November
October
September
June
April
March
February
January


2015
November
October
July
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: May, 2015
May 26, 2015
Electric Banana Band

Möt Electric Banana Band som berättar om boken Zingalongtajm, bandet och alla balla bravader. 

 

 

År 1980 ringde Lasse Åberg till Janne Schaffer och frågade om han ville vara med som zebra i ett djur­inspirerat popband. Janne sa ja - resten är historia! Fröet till det som skulle komma att bli Electric Banana Band såddes redan 1976, då Lasse Åberg skapade barnprogramserien Trazan och Banarne.

 

Zingalongtajm är en scrapbook med musikspelare om Electric Banana Band. Boken är fullproppad med affischer, pressklipp, roliga historier från bandets många upptåg och dessutom 25 av de största hitsen med text, noter och inspelad musik i bokens musikspelare.

 

Electric Banana Band, med Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer som frontfigurer, har släppt ett stort antal plattor. Flera har sålt guld och platina.

May 21, 2015
Astrid Lindgren - författare och förläggare

Den 21 maj 2015 är det 71 år sedan Karin Nyman fick det första manuset till boken om  Pippi Långstrump och samtidigt är det 70 år sedan Rabén & Sjögren gav ut den för första gången.

I det här avsnittet pratar Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, med Suzanne Öhman, förläggare på Rabén & Sjögren och Cecilia Nilson, publicistisk chef på samma förlag om Astrids dubbla roller som framgångsrik författare och samtidigt förläggare och förlagschef på Rabén & Sjögren under mer än 30 år. 

Också om Pippi Långstrumps tillkomst och hur böckerna om henne räddade ett förlag med svaga framtidsutsikter.

 

May 19, 2015
SAOL

I det tredje avsnittet av Bakom boken möter vi Sven-Göran Malmgren och Louise Holmer från Göteborgs universitet som samtalar med Håkan Nygren från Norstedts Ordbok om den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista.

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) brukar betraktas som den inofficiella normen för stavning, böjning och uttal av svenska ord. Antalet uppslagsord har i denna fjortonde upplaga utökats från 123 000 till ca 126 000. Drygt 9 000 ord har utgått och ungefär 13 000 har tillkommit. Antalet nya ord är det största sedan 1950 års upplaga. Orden som tas upp i SAOL är givetvis bara ett urval bland alla möjliga ord; det urvalet har kunnat göras ännu mer representativt tack vare nya datalogiska hjälpmedel.

Exempel på nyinlagda ord är bloggosfär, budgetstup, e-cigarett, förstelärare, förtidsrösta, kollektomat, landsbygdsminister, myrsteg, regnbågsfamilj, rutavdrag, selfie, skajpa, solsäker, twittra, vobba, överklassafari och det nya pronomenet hen.

Exempel på borttagna ord är alltbehärskande, alu-jobb, amalekit, bandstation, bastionssystem, bejakning, dispaschkostnad, inmalningstvång, lagutskott, muskötkula, planminister, själsart ochtingsfrid.

SAOL 14 innehåller flera principiella nyheter. Alla ord som kan böjas, även sammansatta ord som barnvagn, har fått böjningsuppgifter. Bortåt 2000 partikelverb av typen hålla med, lägga till, stänga av har för första gången tagits med som uppslagsord. Den nya upplagan ger också tydligt besked om att ord som t.ex. valrörelse och valfångst innehåller två olika val (väljande resp. däggdjur).

Även på andra sätt har informationen om ordens betydelse utökats. Och när det gäller uttal anges inte bara betoning, utan också vilken typ av accent (akut eller grav) det är fråga om; exempelvis framgår uttalsskillnaden mellan regel = föreskrift och regel = stängningsanordning.

May 12, 2015
Alice Kassius Eggers och Moa Eriksson Sandberg

Moa Eriksson Sandberg har skrivit en lång rad böcker för barn och ungdomar och är aktuell med boken Paris, Lola & jag. Alice Kassius Eggers har nyligen kommit ut med sin första barnbok Flickan med silverskorna.

 

Om Flickan med silverskorna:

Det är jullov och Mika vet inte riktigt vad han ska hitta på. Mamma har fullt upp med sitt och han känner inte för att ringa någon kompis. En morgon ser han en mystisk figur smyga över skolgården. Vem är hon och vad gör hon vid den stängda skolan? Det visar sig snart att figuren på skolgården behöver hjälp, och att det är just Mika som måste hjälpa henne. Men kommer han att klara av det?

Flickan med silverskorna är en lågmäld berättelse och ett spännande äventyr på samma gång. Mika är ingen typisk hjälte, utan en vanlig, lite tillbakadragen kille som visar stort mod när det verkligen gäller.

 

Om Paris, Lola & jag:

I Paris på semester med bästisen Lola och hennes mamma. Tretton år gammal och på väg in i något nytt, nya känslor som pirrar, pulserar, lockar och skrämmer. Överallt i Paris finns det fallosar. Höga byggnader och torn. Överallt i Paris finns det pojkar. Pojkar som tittar, ler och kastar slängkyssar. I Sverige finns en mamma som blivit ihop med en Peter och ska få barn. Och ibland känns det som om man har väntat ett helt liv på att någon ska se en.

Moa Eriksson Sandberg kan som ingen annan skildra känslan av att stå på tröskeln till vuxenvärlden. På exakt, sparsmakad prosa beskrivs en sommar som lågmält men intensivt vänder upp och ner på själva livet. 

I denna podcast samtalar Moa och Alice med Cecilia Nilson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren.

1