Info

Bakom boken

Bakom boken med Daniel Sjölin är en podcast om litteratur och skrivande producerad av Norstedts och Rabén & Sjögren.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2018
January


2017
June
May
April
March
January


2016
December
November
October
September
June
April
March
February
January


2015
November
October
July
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: April, 2015
Apr 30, 2015
Agneta Pleijel

Möt Agneta Pleijel i ett samtal med Eva Gedin, förläggare, och Lisa Lindberg, redaktör, om nya romanen Spådomen.

Öppenhjärtigt och i laddade minnesbilder skriver Agneta Pleijel fram en ung flicka som en gång var hon. Boken spänner över tiden från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är den spådom som en älskad faster har fått, och vars uppfyllelse flickan med spänning följer.

Barndomen präglas av geografiska förflyttningar. Flickan är upptagen av att läsa - böckerna ger ord åt tillvarons vaghet - liksom av kvinnokönet, av familjen och av de häpnadsväckande skillnaderna mellan människor. Pappa matematikern och mamma musikern är mycket olika varandra. De är i konflikt och hon älskar dem båda.

Långsamt går det upp för henne att hon vuxit upp i en lögn. Så vem är hon? Hon måste vakta noga på sig själv. Skydda sig själv och de två yngre systrarna och inte trampa fel i den krigszon som föräldrarnas äktenskap alltmer förvandlas till. Hon tror på miraklet, magin och förvandlingen.

Händelserna utspelas i Stockholms förorter, i USA och i Lund. Det är en smärtsam och också humoristisk berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen. Agneta Pleijel skriver om en tid som runnit förbi, men berättelsen är en högst aktuell skildring av en flickas väg mot vuxenhet.

Apr 27, 2015
Annakarin Nyberg och Clara Lidström

Möt Annakarin Nyberg och Clara Lidström som gjort bokserien Steg-för-steg med böckerna Baka, Fixa och Odla.

Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan inblandning från föräldrar? Ur den tanken föddes idén till Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör det själv-böcker för barn. En serie böcker som vänder sig till lågstadiebarnet som gillar att baka, fixa och/eller odla.

Böckerna är skrivna för barn, och känslan som förmedlas är "det här kan jag göra själv"! Med lekfulla illustrationer och tydliga instruktioner är det omöjligt att inte smittas av skaparglädjen. Cajsa Wargs devis "Man tager vad man haver" genomsyrar böckerna, vars ledord är kreativitet och återbruk. Det ska inte krävas dyr och avancerad utrustning för att baka eller bygga enligt recept eller ritningar, inte heller krävs det en stor tomt för att odla.

1