Info

Bakom boken

Bakom boken med Daniel Sjölin är en podcast om litteratur och skrivande producerad av Norstedts och Rabén & Sjögren.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
2018
January


2017
June
May
April
March
January


2016
December
November
October
September
June
April
March
February
January


2015
November
October
July
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: October, 2016
Oct 20, 2016
Jenny Jägerfelds röst

I det fjärde avsnittet av Bakom boken med Daniel Sjölin möter du författaren och psykologen Jenny Jägerfeld, aktuell med ungdomsromanen Brorsan är kung. Det handlar om skrivande som terapi och om rätten att skriva. I Håkans dramaturgiskola får vi lära oss om karaktärer och Lisa Lindberg läser en dikt ur diktsamlingen Att vara eller inte vara av Mårten Melin i veckans poddpoesi.

Om Brorsan är kung:
Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var.

Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Oct 6, 2016

I avsnitt tre av Bakom boken med Daniel Sjölin möter vi författaren Tone Schunnesson vars debutroman Tripprapporter hyllats av läsare och kritiker. Det handlar om jaget, om att debutera, bli refuserad och om att tolkas självbiografiskt.

I Håkans dramaturgiskola berättar förläggaren Håkan Bravinger om beats, puls och branthet och Lisa Lindberg läser en dikt av Lena Sjöberg hämtad från diktsamlingen Under ett rabarberblad (2016).

Om Trippraporter:
"Jag är hel. Jag är en perfekt maskin, Gud har rört vid mig och sett mig i min olycka och sagt åt mig att leva som jag gör för att jag är hans perfekta dotter. Jag rör mig genom livet med min ensamhet och min övergivenhet och jag är stolt och stor, oövervinnlig, inget i livet kan bli fel för jag är perfekt. Jag är så vacker, jag är så vacker. Jag är ensam. Jag är ful, jag är så vidrig."

Hon lever hela tiden på gränsen, utnyttjar andra och låter sig utnyttjas. Ständigt på jakt efter att komma undan folk hon är skyldig pengar försöker hon värja sig mot minnenas sentimentalitet genom att inte sluta dricka. Men ibland nyktrar hon till och tänker att det ändå finns någon som kan rädda henne. Kanske någon av dem hon trots allt älskar eller har älskat? Går det att bli räddad om man själv inte vet om man vill det?

Tone Schunnessons debutroman Tripprapporter är en kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd.

1